Naujienos

Ant ko kepti ar kaip paruošti maistą?

2020-05-26

 

Parduotuvėje sustojus prie aliejaus lentynų kyla klausimas - „tai ant kurio gi geriausia kepti mėsą?“. Šį klausimą derėtų perfrazuoti į – „kokiu būdu paruošti mėsą?“, nes yra puikių, sveikatai palankesnių maisto paruošimų būdų ir be keptuvės su aliejumi.

Kepimas - vienas populiariausių būdų, ypač norintiems greitai numalšinti alkį ar pasimėgauti gardžiai apskrudusiu maistu. Vis dėlto kepimas nėra pats sveikiausias maisto paruošimo būdas. Kepant aukštoje temperatūroje (pvz., riebią mėsą)  besilydantys riebalai dar labiau padidina kepimo temperatūrą ir sudaromos sąlygos kancerogenų susidarymui (tai medžiagos, galinčios sukelti vėžinių ląstelių susidarymą). Taigi, kepant riebią kiaulieną ar jautieną grilyje ant atviros liepsnos, kancerogeninių medžiagų susidarys daugiau, nei kepant liesą paukštieną.

Patarimai, kaip kepti, kad maistas būtų skanus ir sveikenis:

  • kepimui rinkitės rafinuotus aliejus, atkreipkite dėmesį, ar etiketėje nurodyta, jog aliejus skirtas kepimui;
  • kepimui galite naudoti lydytą sviestą. Ant jo kepant nesusidaro kancerogeninių medžiagų ir transriebalų;
  • kepant mėsą, nupjaustykite matomus riebalus;
  • kepkite nedideliame aliejaus kiekyje;
  • nenaudokite aliejaus, kuriame kepėte, antrą kartą;
  • dėkite maistą į įkaitintą aliejų ir keptuvę;
  • neperkraukite keptuvės;
  • vietoje kepimo keptuvėje rinkitės maistą ruošti orkaitėje, - taip sunaudosite mažiau riebalų. Kepkite ne didesnėje nei 180 °C temperatūroje. Svarbu maisto neperkepti ir vietoje druskos naudoti įvairias prieskonines žoleles, citriną ir jos sultis.

Sveikatai palankiausi maisto gaminimo būdai yra troškinimas, šutinimas, virimas ir ruošimas garuose. Sveikiausia maistą ruošti garuose, tuomet daržovės išlaiko savo formą, spalvą, net natūralų skonį, išlieka šviežesnės bei traškios. Tas pats galioja mėsos ir žuvies patiekalams.

Ruošiant maistą ant garų išlieka vitaminai ir mineralai. Garinimas yra geriausias maisto gaminimo būdas norint išsaugoti vitamino C kiekį daržovėse.

Kalbant apie virimą, svarbu maisto produktus dėti į verdantį vandenį ir užvirinus temperatūrą sumažinti, kad verdant išliktų daugiau maistinių medžiagų. Ruošiant daržoves reikėtų virti uždengus dangtį, nustatytą laiką, atsižvelgiant į daržovių rūšį. Daržovės turi išlaikyti formą ir būti traškios. Verdant naudokite kuo mažiau vandens (tiek, kad apsemtų maisto produktus).

Daržovių nuovirą galima puikiai panaudoti sriubų gamybai. Gaminant labai svarbu nepervirti, nes maisto produktai neteks jiems būdingo skonio ir naudos.

Labai svarbu pasirinkti tinkamą maisto gaminimo būdą, nes jis turi didelę įtaką maistingumui ir poveikiui sveikatai.

 

Tauragės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė, dietistė Ieva Drochnerytė