„Rakto skylutė“ – žingsnis į sveikesnę mitybą
Tauragės r. daugėja gamintojų, kurių produkcija atitinka „Rakto skylutės“ ženklinimo kriterijus, todėl džiaugiamės, galėdami jums pristatyti Macijauskų šeimos ūkį, kuriam Higienos institutas suteikė „Rakto skylutės“ simbolio ženklinimą. Ženklinimą gavo dideliame ūkyje Gaurėje auginami juodieji ir raudonieji serbentai ir iš šių uogų gaminamos džiovintos juostelės su braškėmis, bananais, chia sėklomis ir abrikosais.
Sklidini idėjų, mylintys savo darbą ir aktyvūs jaunieji ūkininkai nesustoja ties serbentų auginimu – jie taip pat augina aronijų uogas, smidrus ir net vynuogyną. Nuo rudens šeima spaus ir ekologiškas sultis. Linkime jiems sėkmės ir tikimės, jog jų sveikatai palankios produkcijos asortimentas ateityje tik gausės.
Pasaulį sukausčiusi pandemija žmones paskatino ne tik būti fiziškai aktyvesniems, bet ir susirūpinti savo sveikata. 2021 m. atliktas mokslinis tyrimas atskleidė, jog informacija apie COVID – 19 akivaizdžiai padidino susidomėjimą sveiku maistu. [4] Taigi, kaskart užėjus į prekybos centrą, natūraliai kyla klausimas, kaip nesudėtingai išsirinkti sveiką maisto produktą.
Mūsų šalies parduotuvėse jau galima įsigyti sveikesnių, „Rakto skylutės“ simboliu pažymėtų produktų. „Rakto skylutė“ – tai 1989 m. Švedijos Nacionalinės maisto agentūros įregistruotas ženklas, kuriuo žymimi sveikesnės sudėties maisto produktai tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų. [1] Šie produktai yra įprasti, tačiau juose daugiau maistinių skaidulų, mažiau sočiųjų riebalų, transriebalų, druskos, cukraus, nededama maisto saldiklių. Tai pagrįsta Šiaurės šalių mitybos rekomendacijomis, kurios remiasi moksliniais tyrimais. ,,Rakto skylutės‘‘ simboliu pažymėti maisto produktai tinka visiems asmenims – suaugusiems, paaugliams ir vaikams. Maistas, pažymėtas šiuo simboliu, nėra „dietinis“ – jis skirtas visiems, kurie nori maitintis sveikai. „Rakto skylutės“ simbolio ženklinimas skirtas gerinti gyventojų sveikos mitybos įpročius, skatinti įmones gaminti sveikesnės sudėties maisto produktus bei ugdyti racionalesnį maisto pasirinkimą. [2]
Aptariant Lietuvos gyventojų mitybos įpročius, Brigitos Mizienės ir kitų autorių atliktas tyrimas apie jaunų žmonių mitybą atskleidė, jog tik apie 7 procentus tyrime dalyvavusių jaunuolių visiškai laikėsi Viduržemio jūros dietos. Šios dietos nesilaikymas buvo susijęs su per mažu alyvuogių aliejaus, riešutų, žuvies, jūros gėrybių, ankštinių augalų vartojimu, taip pat su per dideliu raudonos mėsos vartojimu. [5] Epidemiologiniai tyrimai sieja raudonos arba perdirbtos mėsos vartojimą su nutukimu, II–jo tipo diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis. Kiti epidemiologiniai tyrimai rodo, jog didelis mėsos, ypač perdirbtos, suvartojimas yra susijęs su padidėjusia gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžio rizika. [6]
Siekiant užtikrinti galimybę Lietuvos Respublikos vartotojams rinktis kokybiškus gaminius, šalyje galioja Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2014 m. sausio 22 d. įsakymas Nr. V – 50 „Dėl maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė“ (2021 m. redakcija). Jame nurodomi 32–jų maisto produktų kategorijų kriterijai. Pavyzdžiui, „Rakto skylutės“ simboliu pažymėtoje duonoje riebalų turi būti ne daugiau kaip 7 g/100 g, cukrų – ne daugiau kaip 5 g/100 g, skaidulinių medžiagų – ne mažiau kaip 5 g/100 g druskos – ne daugiau kaip 1,0 g/100 g. [3]
Kitas pavyzdys – vaisiai ir uogos, kurie nebuvo apdoroti, tačiau gali būti apdoroti karščiu. Šiai kategorijai netaikomi kriterijai, todėl „Rakto skylutės“ simboliu ženklinami iš šių žaliavų gaminami produktai turi būti visiškai natūralūs. Tačiau yra ir tokių gaminių grupių, kurioms yra taikomi apribojimai ir „Rakto skylutės“ simboliu jos neženklinamos: tai gazuoti gėrimai su saldikliais, saldainiai, šokoladas, pyragai ir sausainiai.
„Rakto skylutės“ kriterijus atitinkantys maisto produktai gamintojams padidina paklausą, eksporto galimybes, pritraukia daugiau vartotojų, produktus išskiria iš kitų tos pačios kategorijos gaminių, šiuo simboliu paženklinti produktai įtraukiami į Lietuvoje notifikuotų maisto produktų, atitinkančių „Rakto skylutės“ kriterijus, sąrašą. [7]
Taigi, „Rakto skylutės“ simbolis vartotojui padeda lengviau išsirinkti sveikatai palankesnius maisto produktus bei užtikrina sveikesnę mitybą, kuri užkerta kelią širdies ir kraujagyslių ligoms, nutukimui, II–jo tipo cukriniam diabetui bei onkologiniams susirgimams.
- https://www.livsmedelsverket.se/en/food-and-content/labelling/nyckelhalet
- https://vmvt.lt/node/549
- https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/cca691c0bc8611eb8c24980b2b0e0fef
- https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/APJBA-03-2022-0130/full/html
- https://www.mdpi.com/2072-6643/12/7/2025
- https://www-sciencedirect-com.ezproxy.dbazes.lsmuni.lt/science/article/pii/S0278691516301144?casa_token=QNvnyLeN_NoAAAAA:2BU6lrCsAoBRCLPl1VZ3yguvS_kcM-7_U2SLG0OtenfRpGNBtXZXyi4NxUn2ug0fCn-6IubfNQ
- https://www.hi.lt/lt/rakto-skylute-pazenklinti-maisto-produktai-rinkoje.html
Sandra Radžiūnė,
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Maisto saugos IV kurso studentė,
atliekanti praktiką Tauragės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biure